Technologická olympiáda 2024 zve středoškoláky k soutěžení v nejaktuálnějších trendech

Technologická olympiáda 2024 zve středoškoláky k soutěžení v nejaktuálnějších trendech

Studenti středních škol a gymnázií se mohou do 20. března 2024 registrovat k účasti na již třetím ročníku soutěže Technologické olympiády.
Na vítězný tým čeká finanční odměna ve výši 30 tisíc Kč a možnost dostat se na Fakultu elektrotechnickou (FEL) ČVUT v Praze bez přijímacích zkoušek. 

Tento rok se Technologická olympiáda zaměřuje na inovace v oblastech, jako jsou umělá inteligence, kybernetická bezpečnost, udržitelné technologie a mnoho dalších. „Chceme inspirovat mladé lidi, aby rozvíjeli své technické dovednosti a představivost. Tento rok přinášíme nová témata a výzvy, které odrážejí nejaktuálnější trendy v technologickém světě," říká Tadeáš Salaba, hlavní organizátor soutěže.

Školní kolo soutěže proběhne online 22. března 2024. Nejúspěšnějších 25 týmů pak postoupí do finálového kola, které proběhne 12. dubna 2024 na Fakultě elektrotechnické ČVUT v Praze. Do loňského ročníku se loni přihlásilo přes 1 600 studentů, letos organizátoři očekávají vyšší účast než minulý ročník. Soutěžit mohou až tříčlenné týmy z gymnázií a středních odborných a průmyslových škol z celé České republiky, které se registrují na webových stránkách olympiády www.teol.cz

Praktické zkušenosti a možnost ovlivnit budoucí technologický svět

„Technologická olympiáda je výjimečná tím, že poskytuje studentům praktické zkušenosti a skutečnou možnost ovlivnit budoucí technologický svět," dodává Salaba. V druhém ročníku porotu nejvíce zaujali studenti Šimon Chlouba a Aneta Dvořáková z gymnázia Nový PORG, kteří v rámci finálového kola zpracovávali projekt chytré učebnice, která pomocí AI pomáhá narovnat IT úroveň studentů na celém světě.

Programem 12. dubna bude provázet popularizátorka a archeoložka umělé inteligence Sara Polak, která se stala také jednou z tváří letošní olympiády. Vedle samotné soutěže bude sestávat z dopoledního bloku přednášek o aktuálních technologických trendech a zároveň v průběhu celého dne budou účastníkům k dispozici mentoři, kteří zaštítí jednotlivá témata z elektromobility, umělé inteligence, kyberbezpečnosti, kryptoměn a 3D tisku.

Mentoři budou připraveni pomoci soutěžícím po odborné stránce s jejich finálovými prezentacemi. Studenti se na ně budou moci během dne obrátit a svůj nápad konzultovat.

Projekt Technologické olympiády probíhá pod záštitou Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze a MŠMT; generálním partnerem je ŠKODA AUTO a odborným garantem je ČEZ a.s., GasNet s.r.o. a NEXT GENERATION SECURITY SOLUTIONS s.r.o.

Zdroj informací

Technologická olympiáda. a Mládež.cz
Foto: Technologická olympiáda.

Datum

8. února 2024

Page generated in 1.3008 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál