Plzeňský Daikin vyplatil svým zaměstnancům zimní prémie

Plzeňský Daikin vyplatil svým zaměstnancům zimní prémie

Plzeňská firma Daikin i letos díky dobrým výsledkům firmy vyplatila zimní bonusy. Celkem mezi své zaměstnance rozdělila ke mzdám navíc přes 34 milionů Kč. Což je o 7,5 milionu korun více než v loňském roce. Navíc firma Daikin reagovala na vysokou inflaci v letošním roce a svým zaměstnancům vyplácí čtvrtletně mimořádný inflační příspěvek ve výši 3000 Kč. I pro rok 2023 firma plánuje plošné navyšování mezd.

Přes dynamické změny ekonomiky, které jsme mohli v České republice za poslední měsíce pozorovat a rostoucí inflaci, doručila firma Daikin štědrou sumu zimních bonusů. Prémie tak činily více než 34 milionů korun a vyplaceny byly 2 348 pracovníkům. Zaměstnanci tyto bonusy na svých výplatních páskách obdrželi v listopadu. Tedy o měsíc dříve než v předchozích letech. A to proto, aby peníze mohli zaměstnanci využit nejen pro včasný nákup vánočních dárků, ale třeba také na úhradu zvýšených nákladů za energie.

Bonusy se zvyšují každým rokem

Tradicí plzeňského Daikinu je zvyšování mezd i bonusů každým rokem. Za letošek tomu není jinak. „Zvyšování mezd a bonusů má hned několik příčin. Jednou z nich bylo tradiční zvýšení mezd s novým fiskálním rokem v dubnu, a to o 6,5 %. Vyšší bonusy jsme si mohli dovoli také díky nižší nemocnosti. A posledním impulsem je zvyšování inflace a vyplácení inflačního bonusu,“ vysvětluje Jan Voch, správní ředitel Daikinu a dále pokračuje: „Všechny nabízené bonusy vyplácíme i našim ukrajinským pracovníkům. Ti kvůli válce nemají možnost odcestovat zpět do své rodné země, a tím jim vzniká nárok na vyšší bonusy za jejich delší odpracovanou dobu.“ V průměru tak každý zaměstnanec může za rok získat ke své základní mzdě navíc bonusy ve výši jednoho dalšího základního příjmu.

Celkové náklady převýší sumu 88 milionů korun

Zimní bonusy budou sice plzeňskou společnost Daikin stát více než 34 milionů korun, ale celkové náklady na mzdy za první pololetí převýší sumu 45 milionů korun (včetně všech finančních částek vyplácených navíc). „Celkové náklady na mimořádné bonusy za fiskální rok 2022 očekáváme okolo 88 milionů korun. Bonusy za 2. pololetí finančního roku, vyplácené v květnu 2023, by se měly pohybovat v podobné výši jako ty za první pololetí, byť kvůli obvyklé vyšší nemocnosti v zimě, bude částka o pár milionů nižší,“ vyjadřuje se k celkové sumě Jan Voch.

Zaměstnanci si nepolepšili pouze na prémiích

Firma Daikin se rozhodla podpořit své stávající zaměstnance v nepříznivé finanční situaci způsobenou vysokou inflací. Společně s výplatou rozešlou každému pracovníkovi v následujících měsících jako bonus v průměru devět tisíc korun hrubého. Částka bude rozdělena do tří splátek a vyplacena bude v období října, ledna a dubna. Finanční příspěvek je určen pro kmenové zaměstnance pracující na hlavní pracovní poměr ale i pro agenturní pracovníky. „Daikinu Plzeň se daří, i když jsme v těžších dobách. Myslíme, že je fér se o úspěch podělit a aspoň trochou pomoci našim pracovníkům,“ říká Jan Voch.

Daikin motivuje zaměstnance dlouhodobě

Daikin svým zaměstnancům nabízí i řadu dalších významných benefitů. Pro rok 2022 například firma navýšila nástupní plat u všech pozic ve výrobě o 2 000 Kč. Nové výhody doplnily již tak bohatý seznam firemních benefitů, jehož součástí jsou pravidelné bonusy, příspěvky na stravování, penzijní nebo životní připojištění, vzdělávací kurzy a 25 až 28 dnů dovolené. Sazbu bonusů firma vypočítává procentuálním podílem ze základní mzdy. Ta se zvyšuje vlivem přidání na mzdách.

Zdroj informací

Daikin a NejBusiness.cz

Datum

30. listopadu 2022

Page generated in 1.6149 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál