Pomoc s úsporami energií pro pražské podnikatele

Pomoc s úsporami energií pro pražské podnikatele

Drahé energie jsou pro podnikatele jedním z nejzásadnějších problémů letošní zimy. Cílem Národní rozvojové banky je podnikatelům dlouhodobě zvyšující se faktury za energie pomoci odbourat investicí do energeticky úsporného řešení. Nabízí proto možnost zafinancovat úsporné řešení bezúročným úvěrem ENERG.

Vzhledem ke stoupajícím úrokových sazbám se jedná o jedinou stávající podporu v oblasti úspor energie v České republice, která dává malým, středním i velkým podnikatelům možnost financovat úsporné řešení ve svém podnikání s nulovým úrokem.

Národní rozvojová banka nabízí program ENERG, o němž hovoří ředitel odboru ELENA Čestmír Hrdinka: „Podnikatelé v Praze nemohou žádat o dotace na energeticky úsporné projekty, proto s rozhodnutím o jakékoliv investici, obzvlášť v současné době vysokých úroků, mají problém. Národní rozvojová banka jim nabízí jedinečnou pomoc v podobě bezúročného úvěru. Jedná se o jednu z posledních šancí, jak získat bezúročnou půjčku na investice, které do budoucna sníží náklady na energie.”

Program ENERG pomáhá s financováním investic do úsporných projektů. Ty se zaměřují na zvyšování energetické účinnosti budov určených k podnikání, tj. výrobních areálů, skladovacích hal, administrativních budov, provozoven. Konkrétně na rekonstrukci rozvodů elektřiny a plynu, na vytápění, ohřev teplé vody, vzduchotechniku, chlazení či osvětlení. Peníze lze využít také na snižování energetické náročnosti budovy - zateplení obvodového pláště, výměnu a renovaci oken, dveří, rekuperaci tepla a jakékoliv stavební úpravy vedoucí k úspoře energie.

Národní rozvojová banka nabízí žadatelům také poradenství v oblasti energetických úspor. „Získání bezúročné půjčky u NRB je podmíněno vypracováním energetického posudku, který ukáže, jak velkých úspor se dosáhne. S jeho přípravou pomáháme našim žadatelům prostřednictvím programu ELENA, který uhradí 90 % způsobilých výdajů na jeho vyhotovení, podnikatelé tak získají podporu 2v1: pomoc s přípravou projektu a poskytnutí bezúročného úvěru,” říká o programu ELENA jeho koordinátor Čestmír Hrdinka a dodává: „V aktuálně velmi obtížném období mohou podnikatelé ušetřené peníze za energie a úroky využít na úhradu provozních výdajů, které neustále stoupají, nebo do dalších investic.“

Zdroj informací

ELENA a NejBusiness.cz

Datum

9. listopadu 2022

Page generated in 1.2882 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál