Do nové průmyslové zóny v thajské provincii Rayong míří turbína z plzeňské Doosan Škoda Power

Do nové průmyslové zóny v thajské provincii Rayong míří turbína z plzeňské Doosan Škoda Power

Společnost Doosan Škoda Power nedávno uzavřela historicky první kontrakt v Thajsku. Plzeňský výrobce turbín dodá parní turbosoustrojí o výkonu 20 MW pro nově budovanou paroplynovou elektrárnu v provincii Rayong nedaleko známého turistického střediska Pattaya. Thajsko je tak po Indonésii a Japonsku další zemí jihovýchodní Asie, kde se českým turbínám podařilo prosadit na tamějším energetickém trhu.

„Thajsko je svým uspořádáním, historií a mentalitou velice specifické. Vše má svá nepsaná pravidla, jejichž respektování je zejména pro zahraniční společnosti velice důležité. Až po pochopení těchto pravidel jsme následně thajské zákazníky úspěšně přesvědčili o kvalitě našich turbín a zároveň i o naší schopnosti projekt spolehlivě zrealizovat, včetně dostupnosti kvalitního servisu po celou dobu životnosti instalovaného zařízení,“ říká Jaroslav Hejl, člen obchodního týmu pro region Asie ve společnosti Doosan Škoda Power.

Předmětem dodávky je jednoplášťová odběrová parní turbína s převodovkou a generátorem. Toto turbosoustrojí je součástí paroplynového cyklu o výkonu 74 MW, který bude parou a částečně elektrickou energií zásobovat nově vznikající průmyslovou zónu. Přebytečná elektřina bude dodávána do přenosové soustavy provozované thajskou národní distribuční společností EGAT. Zprovoznění a připojení elektrárny do přenosové soustavy je plánováno v lednu 2024 a s ohledem na tento termín jsou již práce ve výrobním závodě v Plzni v plném proudu.

Od prvního kontaktu se zákazníkem až do podpisu smlouvy uběhly dva roky. Během této doby se díky vynikajícím technickým referencím turbín z Plzně a podpoře lokálního zastoupení korejské mateřské společnosti podařilo na tento trh úspěšně proniknout. Po intenzivním jednání s EPC dodavatelem projektu, thajskou společností TTCL a investorem, společností EGCO, se nakonec Doosan Škoda Power prosadila v konkurenci ostatních renomovaných výrobců turbín z Evropy a Japonska.

Zdroj informací

Doosan Škoda Power a NejBusiness.cz

Datum

25. října 2022

Page generated in 1.4646 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál