Praha může ušetřit až miliardu ročně. Jen tím, že sníží počet politiků a úředníků

Praha může ušetřit až miliardu ročně. Jen tím, že sníží počet politiků a úředníků

Praha může každý rok uspořit téměř miliardu korun. Analýza Institutu plánování a rozvoje hlavního města Prahy pracuje s modelem, kdy by se Praha dělila ne na současných 57, ale jen na 8 městských částí, aniž by to mělo negativní dopad na činnosti, které musí plnit. Počet politiků by tak klesl o 723, zaměstnanců městských částí by ubylo o 1150. Na dokument upozornil exprimátor a nezávislý kandidát na senátora Tomáš Hudeček, který o administrativním členění a efektivitě správy dlouhodobě vyučuje na univerzitách.

Autoři analýzy došli k závěru, že „(p)očet pracovníků úřadů městských částí by podle provedených propočtů klesl téměř o čtvrtinu ze zhruba 4 770 na 3 620 (...) Množství zastupitelů by pak kleslo skoro o dvě třetiny z 1 128 na 405 (...). V součtu by díky tomu došlo k úspoře v rozpočtech pražských městských částí téměř o 930 milionů korun ročně(...).“ Podrobnosti o metodách výpočtu jsou uvedeny přímo v analýze.

Právě snížení počtu městských částí i úředníků by přineslo jak úspory, tak i vyšší efektivitu. „Vím, že slučování městských částí v Praze je kontroverzní téma, ale města i obce se v současné situaci musí chovat zodpovědněji než doposud. Jako se chovají uvážlivěji lidé, kteří hledají způsoby, jak v současné době ušetřit, musí se chovat zodpovědně i stát, kraje, města a obce. Zdaleka se tedy nejedná o problém hlavního města. Ve veřejné sféře musíme hledat každou příležitost, kde ušetřit, a miliarda na platech a odměnách rok co rok za to stojí,“ říká nezávislý kandidát na senátora a pražský exprimátor Tomáš Hudeček.

V Praze je aktuálně 27 městských částí, které mají méně než 5 000 obyvatel. Naopak v nejlidnatější Praze 4 žije přes 130 000 lidí. „To v součtu znamená, že se u takového počtu městských částí často dublují agendy a úředníci i politici nevyužívají svůj čas efektivně. Podle zpráv OECD má rozdělení velkých měst na mnoho obvodů i částí negativní dopad na HDP,“ doplňuje Hudeček.

Snížit počet městských částí však není v kompetenci vedení hlavního města, nutná je změna zákona. Podle Hudečka by však sloučení městských částí mohlo inspirovat i další velká města v Česku k hledání úspor na podobném principu.

„Zároveň doporučuji vládě, aby zadala audit, který odhalí další možnosti, které agendy lze sloučit, kde snížit počty úředníků,zefektivnit využití jejich práce a tím ušetřit miliony do státní kasy,“ uzavírá Hudeček.

Zdroj informací

Tomáš Hudeček, NejBusiness.cz a eČechy.cz

Datum

2. září 2022

Page generated in 1.1839 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál