Za pouhý rok působení na trhu se Campiri stalo zásadním hráčem v segmentu karavaningu

Za pouhý rok působení na trhu se Campiri stalo zásadním hráčem v segmentu karavaningu

Platforma Campiri digitalizující pronájem obytných vozů dosáhla za rok od spuštění obratu 20 milionů korun a vydobyla si pozici silného hráče. Podařilo se jí už navázat spolupráci s pětinou českých půjčoven obytných vozů, brzy se však chce dostat až na jednu třetinu kapacity trhu. Vedle toho představilo Campiri řadu unikátních služeb, například P2P program pro soukromé majitele obytných vozů. Nyní přichází s možností zhodnotit finance prostřednictvím Campiri Campers Clubu, který nabízí dva rozdílné produkty. První funguje obdobně jako investice do nemovitostního fondu a pasivním investorům hledajícím bezpečné zhodnocení nabízí garantovaný výnos 6–8 % p. a. V druhém případě Campiri cílí na zákazníky, kteří zvažují koupit obytný vůz, ale sami jej nevyužijí více než několik týdnů v roce. Lze jej tedy přirovnat ke koupi investičního apartmánu. Vedle obdrženého úroku tak majitel vůz sám užívá a ve zbytku času jej pronajímá.

„Spuštěním Campiri Campers Clubu reagujeme na rostoucí poptávku po obytných vozech. Na trhu je mnoho značek, mnoho různých variant, obytné vozy jsou drahé, a přitom je majitelé často nedokážou naplno využít. Zároveň je v půjčovnách nedostatek vozů a poptávka převyšuje nabídku. Společně s p2p programem chceme tuto poptávku uspokojit. V pilotním provozu jsme si ověřili, že zájem je o dvě služby. První je čistě pasivní půjčka zajištěná obytným vozem s atraktivním pevným výnosem z úroku, druhá je chytrý nákup obytného vozu. Majitel ušetří nemalé peníze na pořízení vozu, může jej využívat pro sebe a ještě vydělá na dalším pronajímání, a to bez jakýchkoli starostí. Během jednoho roku bychom se tímto způsobem chtěli v Česku starat o stovku obytných vozů,“ říká CEO Campiri Lukáš Janoušek.

Pasivní investoři i aktivní dobrodruzi

V případě, že se pro Campiri Campers Club rozhodne investor s konzervativním přístupem, který chce rozšířit své portfolio, jedná se v podstatě o zajištěnou půjčku. Investor poskytne Campiri finance na nákup vozu (typicky v rozpětí 1–2 milionu korun) a firma mu garantuje roční výnos 6–8 %. Společnost také vůz zakoupí, provozuje v půjčovně, kompletně se o něj stará, vyplácí pravidelný výnos v podobě úroků ze zapůjčené částky a současně obytným vozem za půjčku ručí. Po skončení smluveného období Campiri obytný vůz prodá a splatí jistinu.

Druhá varianta investičního produktu potom směřuje k těm, kteří obytný vůz touží vlastnit, ale využívali by ho jen pár týdnů v roce. Pro ně nabízí Campiri Campers Club výhodnější alternativu k tradičnímu pořízení karavanu. Kromě zisku z úroku tak investor získá 2–3 týdny ročně v obytném voze pro své vlastní využití. Zároveň benefituje ze slev, které Campiri vyjednalo u dodavatelů – od prodejců obytných vozů přes dodatečnou výbavu až po nižší ceny pojištění, servisu a náhradních dílů. Ve chvíli, kdy sjednané období investičního programu skončí, přechází vůz automaticky do modelu p2p. To znamená, že se vůz převede do osobního vlastnictví investora, čímž se vypořádá původní půjčka. Posléze majitel získává 80 % z hodnoty všech dalších pronájmů a své příjmy tak může ještě navýšit. Zároveň lze z p2p kdykoli vystoupit a vůz si nechat jen pro sebe, napořád nebo na tříměsíční cestu, po jejímž absolvování se majitel může opět do programu připojit.

„Je to tedy chytrý nákup obytného vozu, který kromě radosti ze samotného užívání přináší majiteli i úsporu na pořízení a provozování v řádu stovek tisíc korun. Další pronajímání přinese výdělek navíc. V obou variantách investičního produktu však Campiri nabízí plný servis. Postará se o parkování, údržbu, mytí, předávání a přebírání od zákazníků, aby to pro investory bylo zcela bez starostí,“ komentuje Janoušek a dodává: „Plánujeme ovšem růst do všech směrů, nejen v počtu vozů k pronájmu. Proto již dnes spouštíme Campiri také v Polsku, na Slovensku a v Řecku. Vedle toho jsme také koncem roku koupili největší portál věnovaný kempování Dokempu.cz a brzy chceme začít nabízet pronájem míst v kempech. Tím se přiblížíme naplnění našeho cíle stát se komplexní službou zjednodušující všem svobodným cestovatelům život.“

Meziročně o 500 % víc

Za rok 2021 přineslo Campiri majitelům karavanů a půjčovnám přes 800 rezervací a svým zákazníkům nabídlo zážitky na dlouhých 5 000 nocí. Ambice startupu, který za rok na trhu vyrostl ze šesti členů v týmu až na současných čtyřicet, ovšem leží mnohem výš. Campiri Campers Club je tak dalším prostředkem k tomu, aby platforma dosáhla na osminásobný růst, který si vytyčila pro letošní rok. Mimo to však plánuje být během příštích 12 měsíců až na 5 trzích v Evropě a nabízet k pronájmu 1 200 vozů kombinovaně z půjčoven, od soukromých majitelů i vlastních.

„O tom, že naše ambice jsou zcela reálné, svědčí i to, že za leden 2022 jsme v porovnání s předchozím rokem zaznamenali nárůst v rezervacích o 500 %. Navíc už nyní mají cestovatelé pro letošek rezervovaných téměř 1 000 dní, přičemž největší nápor objednávek očekáváme v jarních měsících. Tou dobou už budeme navíc plně aktivní ve čtyřech státech, takže věříme, že se nám cíle podaří splnit,“ uzavírá Janoušek.

Zdroj informací

Campiri s.r.o. a eČechy.cz

Datum

15. února 2022

Page generated in 1.3199 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál