THMP pro TSK nově servisuje zařízení pro měření rychlosti

THMP pro TSK nově servisuje zařízení pro měření rychlosti

Městská společnost Technologie hlavního města Prahy (THMP) od začátku letošního roku zajišťuje servis a údržbu zařízení pro měření úsekové a okamžité rychlosti na pražských komunikacích. Na základě rámcové smlouvy s Technickou správou komunikací hl. m. Prahy (TSK) tak bude pravidelně servisovat téměř tři desítky certifikovaných radarů.

„Správně fungující systémy pro dohled nad dodržením maximální povolené rychlosti jsou pro nás klíčové nejen pro zajištění bezpečnosti řidičů a chodců, ale také pro plynulost pražské dopravy. Primárním smyslem není řidiče penalizovat, ale především působit preventivně,“ uvedl radní hl. m. Prahy Jan Chabr a dodal, že tato zařízení se nacházejí napříč celým hlavním městem s tím, že o servis a údržbu 28 vybraných lokalit se nově stará právě THMP.

Převzetí této činnosti pod taktovku THMP je postupné. „Ve spolupráci s Technickou správou komunikací jsme od začátku ledna zrevidovali a odstranili závady na zařízeních v 8 lokalitách. Během dalšího měsíce plánujeme zkontrolovat, případně opravit, zbývající zařízení tak, aby do konce února všech 28 míst fungovalo, jak má,“ vysvětlil předseda představenstva THMP Tomáš Jílek s tím, že končí doba, kdy se dalo spoléhat na skutečnost, že ne všechna radarová zařízení jsou v provozu.

Po vstupních revizích bude THMP zajišťovat pravidelný servis a údržbu měřících systémů ve smluvených lokalitách. „Jednotlivé rychloměry budeme preventivně kontrolovat a zajišťovat jejich běžnou údržbu, současně zajistíme i veškeré servisní práce, včetně výměny náhradních dílů. Budeme se tedy starat o zařízení jako taková, data z nich ale dál zpracují příslušné odbory magistrátu,“ doplnil Tomáš Jílek.

Podle radního Jana Chabra jde o další krok směřující k prohloubení spolupráce mezi městskými společnostmi tam, kde je to možné a efektivní. „Uzavřením této rámcové smlouvy došlo k rozšíření spolupráce mezi THMP a TSK v oblasti servisních služeb. K zajišťování servisu vybraných dopravních kamer, který THMP obstarává od ledna 2020, tak přibyl i servis a údržba 28 rychloměrů. Tím také dochází k synergii se stávajícími projekty THMP. Ta se totiž kromě pražského veřejného osvětlení stará i o provoz systému, na který jsou napojené městské kamery, a do budoucna by měla spravovat i světelná signalizační zařízení na pražských křižovatkách,“ uzavřel radní Jan Chabr.

Zdroj informací

Technologie hlavního města Prahy, a.s. a eČechy.cz

Datum

7. února 2022

Fotogalerie

Page generated in 1.05 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál