Plzeň má na olympiádě v Číně své olympioniky

Plzeň má na olympiádě v Číně své olympioniky

Nejen všem českým sportovcům, ale i přímo několika talentům s vazbami na Plzeň, mohou fandit Plzeňané během zimní olympiády v Číně. Ta začíná v pátek a Plzeň na ní má své olympioniky, a to například v hokejovém týmu i mezi lyžaři. Celosvětová sportovní událost je i předzvěstí oblíbené a již tradiční plzeňské Sportmanie Plzeň 2022, kterou už připravuje město pro veřejnost v termínu 20. až 28. srpna. Během ní si budou moci lidé vyzkoušet právě i atraktivní zimní sporty.

„Ani v letošním olympijském roce nemůže v Plzni chybět Sportmanie Plzeň 2022. Termín je již znám, uskuteční se od 20. do 28. srpna. A kde se bude konat, odtajníme v březnu. Při srpnové Sportmanii Plzeň se ještě ohlédneme za právě probíhající zimní olympiádou. Plánujeme autogramiády, jak s plzeňskými účastníky, tak s medailisty. Zároveň si občané budou moci vyzkoušet i atraktivní zimní sporty. Po loňském úspěchu se pokusíme opět vytvořit i pravou zimní atmosféru se sněhem uprostřed léta,“ oznámil první náměstek primátora města Plzně Roman Zarzycký, do jehož gesce patří oblast sportu. Za město Plzeň současně popřál všem českým sportovcům úspěšné zimní olympijské hry.

Plzeňané mohou na olympiádě v čínském Pekingu fandit například hokejistům i lyžařům. Ze současného týmu HC Škoda Plzeň jsou v hokejovým týmu obránce Peter Čerešňák a útočník Martins Dzierkals z Lotyšska. Z bývalých hráčů HC Škoda Plzeň se účastní olympiády obránci Jakub Jeřábek, David Sklenička, Vojtěch Mozík a útočník Jan Kovář. Do prvního zápasu proti Dánsku nastoupí hokejisté ve středu 9. února ve 14:10 hodin středoevropského času. Barvy města bude hájit také Luděk Šeller (běh na lyžích) z plzeňského klubu Sport club Plzeň. Rodáka z Chodova u Domažlic je možné sledovat v neděli 6. února ve skiatlonu (15 km klasicky + 15 km volně). Přenos začne v 8 hodin ráno středoevropského času. Další zástupkyní je Tereza Nová, mladá lyžařka, která žije v Plzni. Je členkou Sportovního Clubu Černý. V Číně pojede sjezd, superobří slalom a kombinaci. Letošní zimní olympijské hry přivítají 2892 sportovců v 15 sportech, v nichž se rozdá 109 medailových sad. Česká účast čítá 114 sportovců. Veškeré informace o české výpravě na zimních olympijských hrách získají občané zde.

Ohlédnutí za olympiádou v Pekingu pak v létě v Plzni nabídne oblíbená Sportmanie Plzeň 2022. Šestkrát se stal centrem plzeňského sportu park za OC Plzeň Plaza. První ročník se konal v roce 2016 jako olympijský park, kdy v Rio de Janeiru bojovali sportovci na letních olympijských hrách. „Loňský ročník Sportmanie Plzeň i přes počasí, které nám příliš nepřálo, přilákal na sportoviště více než 36 tisíc lidí. Celkem jsme rozdali dětem na 10 tisíc medailí. Věřím, že i letošní ročník bude minimálně tak úspěšný,“ zdůraznil Roman Zarzycký.

Sportmanie bude vrcholem sportovních akcí v Plzni. Těch se během roku uskuteční celá řada, cílem je rozhýbat všechny věkové kategorie. „Již v únoru nás čeká osvětová pohybová akce pro veřejnost při evropské lize v házené na TJ Lokomotiva Plzeň 20. února, kde si budou moci návštěvníci vyzkoušet hod na rychlost na házenkářskou branku a porovnat se s nejlepšími.

Na podzim chystáme plavecký přebor seniorů a v květnu nebo červnu sportovní odpoledne pro děti Plzeň žije zdravě a děti s ní. Od 1. května do 3. června budou probíhat Sportovní hry mateřských škol, účastnit se jich bude 46 školek,“ vysvětlil vedoucí magistrátního odboru sportu Přemysl Švarc a doplnil: „Odbor sportu ve spolupráci s prvním náměstkem primátora již nyní eviduje na 15 přidělených záštit sportovním akcím, včetně součinnosti odboru. Plzeňané se tak mohou těšit v březnu na mistrovství republiky mládeže ve stolním tenise, rallye sprint závod v červnu nebo pokus o překonání světového rekordu v nejdelší plavecké štafetě, kdy se skupina plavců v srpnu pokusí překonat metu tisíc uplavaných kilometrů.“

Zdroj informací

Statutární město Plzeň a eČechy.cz

Datum

3. února 2022

Page generated in 1.2319 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál