Denně až 10 000 PCR testů na jednom místě

Denně až 10 000 PCR testů na jednom místě

Česká inovativní společnost DIANA Biotechnologies na Praze 4 otevírá nejmodernější laboratoř DIANA Lab k diagnostice COVID-19. DIANA Lab s kapacitou 10 000 vzorků denně je první laboratoří v Česku specializovanou na automatizované vyhodnocování vysoce citlivých PCR testů ze slin. Stejná technologie je nabízena k implementaci i do dalších laboratoří. Cílem je dále výrazně navýšit kapacity PCR testů v ČR a zajistit všeobecně dostupné, neinvazivní ale zároveň vysoce přesné testování, které dokáže zpomalit opětovný nárůst šíření COVID-19 spojený s předpokládanou podzimní čtvrtou vlnou.

Václav Navrátil, CEO a vědecký ředitel DIANA Biotechnologies: "Díky automatizaci se nám v DIANA Lab daří výrazně urychlit proces PCR testování. Zatímco na začátku pandemie se testy v laboratořích vyhodnocovaly manuálně a stihlo se tak jen kolem 150 testů denně, my nyní jen na jedné sadě přístrojů zpracujeme až 1500 vzorků za hodinu. Je to obrovský posun, který nám umožní PCR testy nabízet velkokapacitně a za přijatelnou cenu. Otevřením vlastní laboratoře chceme ukázat, že i vysoce citlivou PCR diagnostiku jde dělat ve velkém. Naše technologie je přenositelná a můžeme ji dodat do jakékoliv jiné laboratoře.”

Společnost DIANA Biotechnologies dlouhodobě dodává přes 30 % PCR testů na COVID-19 v Česku. Na začátku pandemie vědci z DIANA Biotechnologies reagovali na nedostatek testů a vyvinuli první automatizované české PCR testy, pomocí kterých navýšili kapacity laboratoří ze stovek testů denně na tisíce denně. Nyní ve vlastní laboratoři DIANA Lab přicházejí s technologií, která umožňuje vyhodnotit až deset tisíc vzorků denně na jediném místě. Jedná se o diagnostiku neinvazivních PCR testů ze slin, které testovaný odebírá pouhým plivnutím do zkumavky s náustkem. Každá zkumavka je označena kódem, který automaticky přiřazuje odebraný vzorek k testovanému a urychluje proces vyhodnocování. Výsledky testů jsou k dispozici ještě v den odběru. Laboratoř má již za sebou více než měsíc pilotního provozu, během kterého již zpracovávala testy z řady firem a odběrových míst v Praze a ve Středočeském kraji, a je nyní připravena dále navyšovat své testovací kapacity a uzavírat nové spolupráce v ostrém provozu.

Firma chce pomocí nové technologie zajistit dostatek testovacích kapacit před příchodem podzimní vlny: "Díky automatizaci a jednoduchému odběru slin jsou naše PCR testy vhodné k samotestování jednotlivců i celých kolektivů, například ve školách a ve firmách. Na podzim očekáváme příchod další vlny šíření COVID-19, proto se nyní chceme připravit a zajistit podmínky k plošnému testování pomocí citlivých a bezbolestných PCR testů. Zejména při malém počtu nakažených může masové testování a rychlé trasování brzdit epidemii do doby, než bude naočkováno dostatečné množství lidí. Chceme přispět k tomu, aby znovu nenastaly plošné zákazy,” vysvětluje Martin Dienstbier, jednatel DIANA Lab.

DIANA Biotechnologies

DIANA Biotechnologies s.r.o. je česká biotechnologická společnost zabývající se výzkumem a vývojem léčiv a vysoce citlivých diagnostických metod. Byla založena v roce 2018 a rozvíjí zejména aplikace kolem patentované technologie DIANA, kterou vynalezl CEO a vědecký ředitel firmy Václav Navrátil během svého působení na Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd. Portfolio firmy je ale výrazně širší a se svými produkty míří na světové trhy, kromě vývoje nových léčiv a diagnostických metod pro detekci nových biomarkerů se zaměřuje také například na vývoj monoklonálních protilátek pro diagnostiku i terapie a na PCR diagnostiku virových onemocnění. Firma staví na týmu špičkových vědců s unikátní expertízou v molekulární biologii, biochemii, organické a medicinální chemii, farmakologii a laboratorní automatizaci. Cílem DIANA Biotechnologies je stát se nadnárodní biotechnologickou společností vyvíjející vlastní originální léčiva. Za tímto účelem už při svém vzniku společnost získala významný privátní investiční kapitál. Společnost sídlí ve Vestci u Prahy.

DIANA Lab

DIANA Lab s.r.o. je dceřinou firmou DIANA Biotechnologies. Jedná se o zdravotní zařízení, mikrobiologickou laboratoř, s povolením testovat COVID-19 pomocí metody PCR. Firma byla založena v polovině roku 2021 s cílem poskytnout zájemcům ze strany odběrových míst, firem i škol vysokou kapacitu pro vyhodnocování přesných neinvazivních PCR testů na COVID-19 ze slin a pomoci tak zastavit očekávanou další podzimní vlnu epidemie a zabránit tak nutnosti dalších restriktivních opatření.

Zdroj informací

DIANA Biotechnologies, NejBusiness.cz a eČechy.cz

Datum

27. srpna 2021

Page generated in 1.5209 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál