Fashion Arena instalovala do svého areálu včelí úly

Fashion Arena instalovala do svého areálu včelí úly

Hned tři včelí úly nainstalovalo v červnu do svých venkovních prostor nejnavštěvovanější tuzemské outletové centrum Fashion Arena Prague Outlet. Jedná se o jeden z dílčích environmentálních projektů, kterými centrum podporuje biodiverzitu ve svém okolí a podněcuje tím své zákazníky k šetrnějšímu chování k životnímu prostředí.

Úvodním záměrem všech projektů vedoucích k udržitelnému fungování centra bylo maximální využití charakteristického znaku této budovy. Tedy kruhovitého architektonického řešení, v jehož středu je umístěno nezastřešené parkoviště. Tento půdorys totiž umožňuje osázení centra stovkami nejrůznějších druhů rostlin a dřevin. Vedení centra si proto dalo za cíl vybudování „soběstačného ekosystému“, ve kterém se bude snažit využít veškerý přirozený potenciál. Vše odstartovala instalace kompostérů, které jsou k dispozici pro všechny kavárny a restaurace centra. Následovalo zprovoznění retenční nádrže na dešťovou vodu.

Od loňského roku navíc správa outletového centra seká veškeré travní plochy pouze 2x do roka, čímž přispívá k většímu zadržování vláhy v půdě a podporuje přirozenou pestrost rostlinných i živočišných druhů. „V rámci našich aktivit se snažíme realizovat ty, které mají reálný přínos a význam a dále přispívají i k edukaci našich zákazníků. Pro začátek jsme pořídili tři včelí úly, které jsme umístili na zatravněné prostranství vedle zaměstnaneckého parkoviště. Pečovat o ně budeme společně s kolegy z vedení centra, se kterými jsme si kvůli správné péči udělali i včelařské kurzy,“ doplňuje Petr Křivonožka, CSR Manager outletového centra Fashion Arena Prague Outlet.

Včely zásadním způsobem přispívají k pestrosti potravního řetězce. Díky jejich aktivitě se udržuje rovnováha mezi takzvanými hmyzosnubnými a větrosnubnými rostlinami. Bez aktivity včel by převládaly rostliny větrosnubné, tedy ty, které jsou opylovány díky proudění větru. Bez aktivity včel by totiž tento druh vytlačil většinu ostatních rostlin. Což by zredukovalo živočišné druhy na rostliny hmyzosnubné. Včely jsou tedy nezbytné pro zachování potravního řetězce lidí a zvířat, a pro udržení biodiverzity ve volné přírodě.

Zdroj informací

Fashion Arena Prague Outlet a NejBusiness.cz

Datum

26. července 2021

Page generated in 1.3663 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál