Bolt koloběžky nově v Hradci Králové

Bolt koloběžky nově v Hradci Králové

Nabídku dopravy po východočeské metropoli rozšíří sdílené elektrokoloběžky platformy Bolt. Prostřednictvím stejné aplikace, přes kterou si Hradečtí od nedávna mohou přivolat odvoz autem s logem Bolt, se svezou také na koloběžce mezi stovkou odstavných míst po celém městě.

Známá rivalita mezi oběma východočeskými městy nyní pozbude jednu třecí plochu či důvod k závisti. Po Pardubicích, kde se elektrokoloběžky Bolt rozjeli loni na podzim, se totiž této služby mikromobility dočkají i v Hradci Králové. Zprvu půjde o pilotní provoz, počet zelených koloběžek však brzy doroste dvou stovek, které budou rozesety po více než 100 místech vybraných v součinnosti s magistrátem města, jejichž počet se podle poptávky bude dále navyšovat. 

Koloběžky Bolt si lze vypůjčit přes aplikaci dostupnou na Google Play i App Store, jejímž prostřednictvím uživatel stroj odemkne naskenováním QR kódu. Před zahájením první jízdy se uživateli zobrazí zásady bezpečného pohybu v městském provozu a také pokyny ke správnému parkování koloběžek. Jezdit by se mělo převážně na cyklostezkách nebo silnici. Jízda po chodníku je zakázaná stejně tak, jako je tomu u kol. Po skončení je nutné koloběžku odstavit na k tomu určeném místě viditelném v aplikaci, jinak koloběžka nedovolí jízdu ukončit. Některé informace, například omezení rychlosti jízdy v určitých ulicích, koloběžky jezdci předávají v hlasové formě. Jezdec si je tak nemusí zjišťovat na telefonu, což zvyšuje bezpečnost provozu koloběžek Bolt. Sazba za minutu jízdy na koloběžce činí 2,50 Kč s tím, že konečná částka je uživateli po ukončení jízdy automaticky stržena z karty uložené v aplikaci.

„Naší ambicí je přinášet obyvatelům měst inovativní prostředky osobní dopravy, které jsou spolehlivé a dostupné. Proto jsme v Hradci Králové přibližně před měsícem spustili službu odvozu autem, a nyní do pilotního provozu uvádíme sdílené elektrické koloběžky. Díky našim koloběžkám se dokážete rychle, doslova během pár minut, dostat z jedné strany města na druhou, aniž byste museli stát v zácpě nebo se při tom zapotit. V centru Hradce nakonec budou dostupné na každém rohu, ovšem aniž by překážely. Budou totiž parkovat i moci být jezdcem odstaveny pouze na k tomu vyhrazených místech, která dojednáváme s představiteli města. Přihlédneme při tom také ke zkušenostem, které nabereme ve zkušebním provozu,“ vysvětluje Martin Zajíc, manažer pro elektrická kola a koloběžky Bolt pro Českou republiku.  

Koloběžky Bolt jsou nyní k dispozici v ulicích Brna a Ostravy, stejně jako v řadě menších měst jako jsou Pardubice, Liberec či Boskovice. V průběhu léta přitom tato služba bude spuštěna v několika dalších městech po celé republice v rámci závazku platformy Bolt, stát se v roce 2021 největším poskytovatelem služeb mikromobility v Evropě provozující 130 tisíc koloběžek ve více než sto městech.

Bolt

Bolt je přední evropská přepravní platforma, jejímž cílem je zajistit, aby doprava ve městech byla ještě dostupnější, pohodlnější a udržitelnější. Bolt má více než 50 milionů uživatelů ve více než 40 zemích v Evropě a Africe. Společnost nabízí řadu služeb v oblasti mobility, jako je přeprava auty či  jejich sdílení (carsharing), mikromobility ve formě elektrických koloběžek a kol, a rovněž dovoz jídla nebo doručování balíků. Všechny jízdy společnosti Bolt v Evropě jsou ze 100 procent uhlíkově neutrální v rámci programu Bolt's Green Plan, což je dlouhodobý závazek platformy Bolt snížit svoji ekologickou stopu.

Zdroj informací

Bolt a NejBusiness.cz

Datum

9. července 2021

Page generated in 1.2141 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál