V Praze "rostou" dvě nové komunitní zahrady - Na Vypichu a v Kobylisích

V Praze

Městské komunitní zahrady, na nichž lidé mohou trávit volný čas a zahradničit, se těší velké oblibě. Pražané tento týden získali hned dvě místa, kde mohou pěstovat vlastní zeleninu, ovoce nebo bylinky. Společnost Kaufland otevřela další dvě komunitní zahrady v blízkosti svých prodejen, a to ve středu 16. června vedle své prodejny na Vypichu a ve čtvrtek 17. června v Kobylisích. „Těší nás, že náš projekt „Už to roste, už to klíčí“ se rozšířil o dvě nové zahrady a místním obyvatelům můžeme nabídnout další prostory, kde mohou aktivně trávit svůj volný čas,” říká tisková mluvčí Kauflandu Renata Maierl.

Zahrada na Vypichu nabídne zájemcům o pěstování 26 vyvýšených záhonů, 9 ovocných stromů a 40 ovocných a okrasných keřů. Součástí areálu je také veřejný kompostér, tři hmyzí hotely a paletové sezení. Hmyzí hotel, kompostér a paletové sezení je k dispozici i v zahradě v Kobylisích, stejně jako 13 vyvýšených záhonů, 7 ovocných stromů a 22 okrasných a ovocných keřů. Založení této zahrady spolu s Kauflandem a společensky prospěšným podnikem Kokoza inicioval spolek Krásné Kobylisy, jehož cílem bylo vytvořit místním občanům prostor v přírodě.

Záhony i prostranství zahrad jsou lidem k dispozici zcela zdarma. „Chceme být dobrým sousedem a v místech, kde působíme, přispět k pospolitosti v komunitě a rozvíjení sousedských vztahů,“ vysvětluje Renata Maierl a dodává: „Zahrady jsou všem, kteří je chtějí užívat, přístupné, a věříme, že se stanou příjemným místem pro trávení volného času.”

Slavnostní otevření obou zahrad doprovodil pestrý program. Vedle workshopů pro děti i dospělé týkajících se pěstování ve městě, kompostování nebo výroby hmyzích hotelů a seedbomb nechybělo ani opékání buřtů.

Kaufland jako jediný obchodní řetězec u nás trend urban gardeningu podporuje již třetím rokem. Ve spolupráci s Kokozou odstartoval projekt s názvem „Už to roste, už to klíčí“ první komunitní zahradou v Kutné Hoře v květnu 2019. Ve stejném roce následovala zahrada u prodejny v pražské Podbabě a loni také v Kladně a v Brně – Židenicích. Obchodní řetězec v projektu bude pokračovat, další tři zahrady chystá otevřít již v příštím roce.

Kaufland

Kaufland Česká republika v.o.s. je součástí německé obchodní skupiny Schwarz. Na český trh vstoupil v roce 1998 a v současné době zde provozuje 135 prodejen, dvě logistická centra a vlastní masozávod. V České republice zaměstnává více než 23 500 lidí. Kaufland působí kromě Česka v dalších sedmi zemích světa: v Německu, na Slovensku, v Polsku, Chorvatsku, Rumunsku, Bulharsku a Moldávii. Celkem provozuje více než 1 300 prodejen, masozávody a logistická či distribuční centra. Zaměstnává více než 150 tisíc lidí.

Zdroj informací

Kaufland Česká republika v.o.s. a NejBusiness.cz

Datum

21. června 2021

Fotogalerie

Page generated in 1.1586 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál