PSN: Tančící dům slaví 25 let, otevírá nový technický okruh

PSN: Tančící dům slaví 25 let, otevírá nový technický okruh

V neděli 20. června oslavil Tančící dům 25 let od svého otevření. Tančící dům se během čtvrt století stal jedním z nejvyhledávanějších architektonických skvostů Prahy, přivítal přes 3 miliony návštěvníků, patří mezi nejfotografovanější místa v republice a získal za svou podobu řadu ocenění. Při příležitosti výročí Tančící dům nově otevírá technický okruh, který návštěvníky provede zázemím budovy. Zároveň bude po dobu 25 dnů Tančící dům nasvícen zelenou barvou.

Pravděpodobně nejvýznamnější architektonický počin realizovaný v České republice po revoluci slaví 25. narozeniny. „Jsme nadšeni, že se tento klenot stal před 8 lety součástí našeho portfolia. Vnímáme Tančící dům nejen jako budovu samotnou, ale jako jeden ze symbolů polistopadové svobody a demokracie. Těší nás proto, že má Tančící dům v souladu s odkazem Václava Havla široké využití, je otevřen veřejnosti, koná se v něm řada výstav, kulturních a společenských akcí,“ uvedl při příležitosti výročí jednatel PSN Max Skala.

Specifickou podobu Tančícího domu, známého rovněž jako Ginger a Fred, navrhli architekti Frank O. Gehry a Vlado Milunič, na podobě interiéru se podílela i Eva Jiřičná. Dům stojí na Rašínově nábřeží na místě proluky vzniklé při bombardování Prahy v roce 1945. Myšlenku zástavby obnovil Milunič spolu s prezidentem Václavem Havlem, který bydlel ve vedlejším domě. Základní kámen byl položen v září 1994, stavba byla uvedena do provozu 20. června 1996.

Novinkami spojenými s výročím je nasvícení Tančícího domu zelenou barvou a otevření nového technického okruhu Tančícího domu. Ten je od 18. června do 3. října součástí výstavy Praha dekadentní. Ikona české porevoluční architektury odkryje veřejnosti své běžně nepřístupné prostory a technické vybavení. Návštěvníci tak mohou nahlédnout i do systému vzduchotechniky či topného systému domu. Prohlídka má celkem 5 částí a začíná ve strojovně ve druhém podzemním podlaží a končí na střeše. Zpřístupněna bude i nová terasa s neobvyklým výhledem na Pražský hrad a pohledem do vnitrobloku na byt, kde žil Václav Havel.

PSN koupila Tančící dům koncem roku 2013 za zhruba 360 milionů korun. „Tančící dům je jedním z pilířů našich současných aktivit. Nicméně, chceme na českém trhu dále růst a hledáme tak příležitosti k novým akvizicím. Posledním podobným příkladem je koupě pozemku na pomezí Václavského náměstí a Vinohrad, další akvizice plánujeme ještě v letošním roce,“ dodal Max Skala.

Kromě kancelářských prostor se v budově nachází několik pater galerie a výstavních prostor, oblíbená je kavárna v nejvyšším patře s vyhlídkovou terasou nabízející neobvyklé výhledy na Prahu, před několika lety přibyly i hotelové pokoje. Tančící dům od jeho vzniku navštívilo zhruba 3 miliony návštěvníků, návštěvnost vzrostla hlavně v posledních letech (před pandemií), kdy se pohybovala kolem 600 tisíc návštěvníků ročně. Zájem roste především u domácích turistů, zatímco v roce 2015 tvořili zahraniční turisté 90 % návštěvníků, v roce 2019 už byl poměr mezi domácími a zahraničními vyrovnaný.

Jak už to u novostaveb v centru Prahy bývá, záměr od počátku doprovázely nejen nadšené, ale i kritické hlasy. V průběhu let se však Tančící dům stal jednou z ikon Prahy, je vyhledávaným turistickým magnetem i cílem návštěv obyvatel Prahy, za svůj vzhled získal řadu ocenění. Časopis Time mu např. přiřadil nejvyšší ocenění v kategorii designu, časopis Architekt jej zařadil mezi 5 nejvýznamnějších staveb 90. let v ČR, umístil se i mezi deseti nejkrásnějšími budovami světa dle tzv. zlatého řezu v anketě Daily Mail. Česká národní banka vybrala Tančící dům na mince v rámci speciální edice Deset století architektury.

PSN

Na českém trhu s nemovitostmi působí PSN již od roku 1991, původně jako Pražská správa nemovitostí. Od roku 2019 už jen jako společnost PSN. Dlouhodobě vytváří vlastní portfolio nemovitostí v Praze, Pardubicích a Hradci Králové. PSN byla v květnu 2021 v rámci programu Czech Best Managed Companies oceněna jako jedna z nejlépe řízených firem v České republice.

Mezi významné nemovitosti PSN patří Tančící dům, Dům Módy na Václavském náměstí, pozemek po bývalém Transgasu na pomezí Václavského náměstí a Vinohrad, Palác Dlážděná, City Empiria nebo výjimečný projekt Vanguard Prague. V portfoliu se nacházejí budovy s výjimečnou architektonickou hodnotou. Prostřednictvím citlivé rekonstrukce jim PSN s pomocí renomovaných architektů vrací genius loci a hledá jejich nejlepší využití. Probouzíme domy k životu!

Zdroj informací

PSN s.r.o. a NejBusiness.cz

Datum

21. června 2021

Fotogalerie

Page generated in 1.6143 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál