Na Zahradním Městě vznikne moderní obytná lokalita

Na Zahradním Městě vznikne moderní obytná lokalita

Nevyužívaný pozemek na Zahradním Městě mezi ulicemi Želivecká, Ostružinová, Šalvějová a protihlukovým valem lemujícím Jižní spojku se po letech vrátí zpět k životu. Na místě náletové zeleně a pozůstatků bývalého průmyslového areálu vznikne moderní dům s cca 136 byty různých velikostí a dispozic.
Areál se bude vyznačovat velkou rozlohou udržované zeleně jak v podobě soukromých zahrádek, tak i veřejně přístupných zelených ploch, mezi nimiž nebude chybět ani dětské a sportovní hřiště nebo psí park. Výstavba by měla být zahájena během roku 2022 a první obyvatelé by se mohli stěhovat už v roce 2024. Projekt pro investora Vivus navrhlo architektonické studio LOXIA.

Komplexní přístup

Nový bytový dům spolu se svými doplňkovými funkcemi a veřejným prostorem vytvoří celou novou obytnou lokalitu. „Při navrhování se vždy zaměřujeme na komplexní pojetí celého projektu. Nejde nám jen o stavbu jako takovou, ale ve velké míře se vždy zaměřujeme také na její okolí. Kvalitně zpracovaný a funkční veřejný prostor a udržovaná zeleň jsou totiž velkou přidanou hodnotou každého bydlení, a slouží tak obyvatelům jako další plnohodnotná součást jejich domovů,“ vysvětluje Ing. arch. Jana Mastíková ze studia LOXIA, která je autorkou návrhu.

Čistá a elegantní architektura

Bytový dům má celkem sedm nadzemních podlaží (pět plných a dvě ustupující). Je rozdělen na tři sekce tvořící tvar písmene U, z nichž každá má svůj vlastní vstup a vertikální komunikační jádro se schodištěm a výtahem. Společným prostorem pro všechny sekce je podzemní podlaží, ve kterém se nacházejí parkovací stání, sklepy, kočárkárny, technické místnosti a další nezbytné zázemí. Celkem by měl bytový dům nabízet cca 136 bytů s dispozicemi od 1+kk až po 4+kk, největší byty se nacházejí v nejvyšších podlažích a na nárožích.

Jedním z hlavních požadavků bylo, aby novostavba přirozeně doplnila stávající zástavbu v lokalitě. „Architektonické řešení domu je založeno na čistých, přímých liniích a dodatečném tvarování fasád pomocí ustupujících balkónů a přesahů atik posledního podlaží. Poslední dvě podlaží jsou ustoupená a barevně oddělená, což celému domu dodává vizuální atraktivitu,“ doplňuje Jana Mastíková.

Doplňkové funkce zvyšují komfort bydlení

Součástí projektu jsou také sadové úpravy, jejichž cílem je vytvořit příjemné prostředí obytného komplexu v rámci vnitřního dvora i přilehlého psího parku. Na vnitřním dvoře budou vymezeny privátní oplocené plochy patřící k jednotlivým bytům a zbylé plochy budou ve stanoveném časovém rozmezí veřejně přístupné. Pro rodiny s dětmi bude na dvoře vybudováno dětské hřiště s herními prvky a architekti nezapomněli ani na psí mazlíčky – na místě nynější volné plochy zeleně označované jako psí louka bude vybudován psí park včetně laviček a dřevěných pergol s posezením. Sportovní nadšenci jistě ocení víceúčelové sportovní hřiště, které vznikne na východě u ulice Ostružinová.

Parametry bytového domu Zahradní Město

  • Hrubá podlažní plocha nadzemních podlaží (včetně vrátnice): 11 988 m²
  • Počet garážových parkovacích stání pro obyvatele: 131
  • Počet povrchových parkovacích stání pro návštěvníky: 9
  • Celkový počet povrchových parkovacích stání podél ul. Želivecká: 27
  • Předpokládaný počet bytů v bytovém domě: cca 136

LOXIA

Architektonické studio LOXIA propojuje vášeň pro architekturu, kreativitu, zkušenosti a cit pro veřejný prostor s potřebami klientů již 25 let. Sehraný tým architektů a stavebních inženýrů provází stavby od první skici na papíře až po finální realizaci. Architektonické studio LOXIA je specialistou a největším projektantem bytových domů v České republice s více než 10 000 zrealizovanými bytovými jednotkami. Umí toho však mnohem více, v portfoliu má také obchodní centra, administrativní budovy i továrny. Pražský ateliér založil v roce 1995 Ing. arch. Milan Veselý a jeho hlavní architektkou je Ing. arch. Jana Mastíková.

Mezi další významné projekty studia LOXIA patří například vizuálně velmi atraktivní sídlo KPMG, které stojí v blízkosti hotelu Hilton v pražském Karlíně. Ze studia pochází také mnoho staveb v okolí SUOMI Hloubětín, Zahrady nad Rokytkou, Rezidence nad Rokytkou či Čtvrť Emila Kolbena. Architektonicky nápaditá a hravá je i budova nové radnice Prahy 12 či budova hospodárné školky Mydlinky.

Zdroj informací

LOXIA a NejBusiness.cz

Datum

25. srpna 2021

Fotogalerie

Page generated in 1.364 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál